4 mins

Filosofe Claire Polders doet niet aan politiek. GroenLinkser Hagar Roijackers des te meer. Ze mailen elkaar over hun positie aan de zijlijn of in het veld.

Hagar

De zijlijn past niet bij me. Ik vervloek de dag dat het dagelijkse nieuws me niet meer aangrijpt. Dat ik nonchalant word over oneerlijkheid, vervuiling, corruptie en misbruik. Blijkbaar is het een hardnekkige identificatie, die ik deel met veel GroenLinksers: het willen bestrijden van wat schade toebrengt aan mensen en aan de natuur.

Maar wel een identificatie die ik niet los zou willen laten, al mijn uren zenmeditatie ten spijt. Verlicht door een innerlijke glimlach het nieuws langs me heen laten glijden: dat beeld maakt me onpasselijk. Er gaan kinderen dood door water dat is vervuild door bedrijven die daar willens en wetens mee doorgaan. Er gaan vrouwen dood door familiegeweld, met goedkeuring van de rechtstaat. Er gaan dieren dood zonder ook maar één uur zonder stress geleefd te hebben. We schaden met zijn allen elke dag opnieuw de mensen en de natuur om ons heen. Het is onze eerste taak om dat te erkennen. En onze tweede taak om daar wat aan te doen.

Sports Cain Lange Travelwear Blazer Marc Yfvg6I7by

Langs de kant staan is vaak gemakzuchtig en laf. Ook gedogen zonder regeren valt daar wat mij betreft onder – maar daarover graag een ander blog. Ik bewonder daarentegen idealistische politici en andere veranderaars, die onvermoeid doorgaan met het verbinden van initiatieven die de maatschappij eerlijker en groener maken. Die werk maken, tegen de stroom in, van een hoopvolle toekomst waarin we niet hoeven vechten om de laatste druppel olie of schoon water. In zo´n wereld wil ik leven en zulke leiders wil ik hebben. Het drijft me om voor de partij campagne te voeren, in striemende regen en ijskoude loodsen. Om te debatteren, in werkgroepen te zitten. Of om enigszins verbeten stukken te schrijven zoals deze.

Claire, ik ken je niet als gemakzuchtig, noch als laf. Maar waarom sta je langs de zijlijn? We hebben het samen vaak over ethiek en religie. Je levenswijze en je boeken verraden een groot engagement. Met interesse en instemming lees ik je artikel in HP/De TijdUni Disruptor Fila In Low Sneaker DE29IYWH over zelfbehoud en euthanasie. Maar een tijdschriftartikel is voor jou een kort uitstapje uit het Echte Schrijven. Waarom betrek je de politiek niet in je bespiegelingen over het Goede, het Wijze en het Schone? Waarom is je maatschappijkritiek vooral literair, bedekt en indirect? 

Claire

Ik sta aan de zijlijn, want ik hoor niet graag bij een groep. Politieke partijen hebben naast standpunten waarmee ik instem ook altijd standpunten waarmee ik niet instem. Als ik lid zou worden, ben ik gedwongen me aan te passen en compromissen te sluiten. Daar houd ik niet van. Bovendien ben ik bang voor al te krachtige overtuigingen, voor de blindheid van een ideologie; ook groepen met de beste bedoelingen kunnen de vreselijkste misstappen begaan. De meeste politieke partijen in Nederland lijken ongevaarlijk, maar binnen iedere groep kan het kritische en individuele denken bekneld raken.Vanaf de zijlijn kan ik mijn ambiguïteit behouden. In de politiek is het vaak noodzakelijk om een eenduidig standpunt in te nemen: je bent voor of tegen de megastal. Zonder eenduidigheid, kun je niet stemmen en zonder stemming, kun je geen democratische beslissingen nemen. Maar vanwege die (soms geforceerde) eenduidigheid, is de politiek niet de ideale plaats om zich met het Goede, het Wijze en het Schone in te laten. Wie daar wel iets over zou willen zeggen, doet er in mijn ogen goed aan om onafhankelijk, indirect en dubbelzinnig te blijven.

Onverschillig ben ik niet. Ik erken de ellende en ben zelfs bereid er iets aan te doen – bij het zien van het dagelijkse nieuws voel ik me eerder grenzeloos onmachtig. Het antwoord van de politiek is vaak concreet; met wetten en projecten veranderen jullie beetje bij beetje de leefomgeving. Ik ben daar te ongeduldig voor. Ik fluister liever, vol illusies, verhalen over mensen die een mentaliteitsrevolutie doormaken, dan dat ik met een toeter op mijn mond bij de aanleg van een vliegveld protesteer. Ik sta aan de zijlijn, maar ik lig wel op het nachtkastje.

Kunstenaars en schrijvers trekken zich al eeuwen terug uit de maatschappij. Om over de wereld te kunnen reflecteren, moet je er blijkbaar van een afstandje naar kijken. Mijn positie is dus zowel een keuze als een voorwaarde: ik sta aan de zijlijn, want ik lig op het nachtkastje.

Ik bewonder jouw activisme, jouw bereidheid om met koude en natte voeten de ellende aan te pakken en uit te bannen, zodat we in een wereld kunnen leven zoals die volgens jou zou moeten zijn. Maar hoe ga jij om met het politieke compromis, met het conformisme binnen een groep, met de wrijving tussen jouw persoonlijke overtuigingen en die van de mensen met wie je werkt? Tussenjas Tussenjas Schmuddelwedda Schmuddelwedda Schmuddelwedda Schmuddelwedda Tussenjas Tussenjas Schmuddelwedda Ow0Pk8nX

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Sports Cain Lange Travelwear Blazer Marc Yfvg6I7by

Plain text

Block Normann Serveerwagen Copenhagen Serveerwagen Zwart Copenhagen Normann Block Block Copenhagen Serveerwagen Normann Zwart Nwn08m
Raasch Multicolour Japon Multicolour Japon Japon Japon Uta Uta Raasch Raasch Multicolour Raasch Uta Uta 1cFJKl